РОЗШИРЕННЯ АСОРТИМЕНТУ ОРГАНІЧНИХ КЕКСІВ У КОНТЕКСТІ ЕКО-КОНСЬЮМЕРИЗМУ - ТКАЧЕНКО, Аліна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проаналізовано використання методів визначення негативного впливу харчових продуктів на людину та екологію. Це дало змогу довести  доцільність використання органічної сировини для розроблення рецептур борошняних кондитерських виробів.  Встановлено, що  на здоров’я людини впливають такі параметри: безпечність, канцерогенний ефект, енергетична цінність. На екологію має вплив асідіфікація, викиди парникових газів, використання пестицидів та води для виробництва харчових продуктів. Досліджено основну сировину для виробництва кексів: борошно, масло вершкове, цукор та яйця. Встановлено, що органічна сировина, зокрема, за параметрами асідіфікації, показників безпечності, використання пестицидів та викидів СО2 є більш безпечною як для здоров’я людини, так і для екології. Визначено, що  розроблені органічні  кекси  мають вищі показники Індексу сталого харчування  (від 1,42 до 1,90), тоді як цей же показник  контрольних зразків становить від 0,9 до 1,1. Установлено, що якщо  цей показник  > 1, то такий продукт перебуває в «зеленій зоні» впливу на екологію. Враховуючи, що одним із напрямків еко-консьюмеризму є усвідомлення споживачами впливу своєї поведінки на довкілля і прагнення мінімізувати шкідливий вплив, розширення асортименту борошняних кондитерських виробів з органічної сировини є дуже важливим напрямком товарознавчої науки.
Keywords: борошняні кондитерські вироби; кекси; органічні харчові продукти; еко-консьюмеризм; індекс сталого харчування