РОЛЬ УПРАВЛІНСЬКОГО КОНСУЛЬТУВАННЯ В ОСВІТНЬОМУ ПРОЦЕСІ - БІЛИК, Вікторія; ДЕСЯТОВ, Тимофій; КАРАМШУК, Анна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Актуальність теми дослідження визначається зростаючою потребою закладів освіти у впровадженні сучасних управлінських технологій, що забезпечують підвищення ефективності організації навчального процесу, оптимізацію управлінських рішень та конкурентоспроможність освітніх інституцій. У контексті реформування системи освіти України, інтеграції в європейський освітній простір та розширення автономії закладів вищої освіти управлінське консультування виступає важливим інструментом професійної підтримки керівників. Воно спрямоване на розвиток стратегічного мислення, удосконалення кадрової політики, формування інноваційного середовища та підвищення якості освітніх послуг. Таким чином, дослідження ролі управлінського консультування має як теоретичне, так і практичне значення, оскільки дозволяє визначити ефективні механізми адаптації управлінських рішень до сучасних викликів.Сучасна система освіти перебуває в умовах постійних трансформацій, зумовлених глобалізацією, цифровізацією та оновленням управлінських підходів. Керівники навчальних закладів стикаються з необхідністю ухвалення стратегічно виважених рішень, що потребує високого рівня управлінських компетенцій. Водночас, на практиці спостерігається недостатня реалізація потенціалу управлінського консультування, що знижує результативність освітнього процесу. Це обґрунтовує необхідність системного дослідження його місця у структурі сучасного освітнього менеджменту.Аналіз останніх наукових розвідок (В. Биков, О. Спірін, С. Литвинова, О. Дерев’янко, Н. Бобро, С. Козьменко, О. Кузьмін, а також М. Фергусон, Ф. Чернявська, Т. Амбустер, А. Даніел, А. Гросса, С. Канбака та ін.) засвідчує, що проблематика управлінського консультування у сфері освіти досліджується активно, однак потребує подальшого опрацювання з огляду на специфіку функціонування освітніх інституцій.Метою дослідження є визначення сутності та ролі управлінського консультування в освітньому процесі, а також формування практичних рекомендацій щодо його впровадження у діяльність закладів освіти. Завдання дослідження охоплюють аналіз теоретичних засад консультування, виявлення особливостей застосування консалтингових практик у сфері освіти, оцінку їхнього впливу на якість освітнього процесу та визначення напрямів вдосконалення управлінських підходів.Виклад основного матеріалу підтверджує, що управлінське консультування виступає важливим механізмом підвищення компетентності керівників, оптимізації управлінських процесів, формування інноваційного середовища та розробки стратегій розвитку. Воно сприяє виявленню проблемних зон у діяльності закладу, наданню науково обґрунтованих рекомендацій та підвищенню результативності управління.Висновки дослідження підкреслюють, що управлінське консультування в освіті є ключовим інструментом стратегічного розвитку закладів, що дозволяє оптимально розподіляти ресурси, забезпечувати інноваційність та формувати культуру ефективного управління. Його впровадження сприяє зміцненню конкурентоспроможності освітніх інституцій, підвищенню продуктивності роботи структурних підрозділів і створенню сприятливого освітнього середовища.
Keywords: управлінське консультування; освітній процес; освітній менеджмент; ефективність управління; консалтингові технології; стратегічне управління; інноваційний розвиток освіти