СУЧАСНІ НАПРЯМИ РОЗВИТКУ КОРПОРАТИВНОЇ КУЛЬТУРИ - ШПИЛЬОВА, Віра; БЕЗСІКЕРНИХ, Владислав; ДУМАНЕЦЬКИЙ, Вячеслав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Метою статті є комплексний аналіз сучасних напрямів розвитку корпоративної культури в Україні, зокрема в умовах воєнного стану та викликів, пов’язаних із цифровізацією, гнучкими форматами роботи та соціально-психологічними аспектами добробуту персоналу. У статті розглядаються актуальні тенденції розвитку корпоративної культури в сучасних організаціях, зокрема в умовах цифрової трансформації, впровадження гнучких форматів роботи та соціально-психологічних викликів, пов’язаних із турботою про добробут і психічне здоров’я персоналу. Особлива увага приділяється впливу воєнного стану в Україні на зміни корпоративної культури, що вимагають адаптивності, інклюзивності та підтримки психологічної безпеки працівників. Проведено аналіз основних теоретичних підходів і сучасних практик, визначено ключові проблеми та перспективи розвитку. Стаття спрямована на формування комплексного уявлення про роль корпоративної культури як фактору стабільності й ефективності організацій в умовах постійних змін і викликів. Систематизовано та охарактеризовано напрями розвитку корпоративної культури, що є цінним для компаній в умовах швидкої адаптації до змін. Узагальнено досвід українських компаній, що використовують сучасні методи корпоративної культури у своїй роботі та адаптували корпоративну культуру, перейшовши на гібридні моделі роботи. Доведено, що сучасні українські компанії дедалі активніше впроваджують ціннісно-орієнтовані підходи до управління, використовуючи корпоративну культуру як стратегічний ресурс. Такі практики сприяють підвищенню ефективності бізнес-процесів, залученню кваліфікованих кадрів та зміцненню бренду роботодавця.
Keywords: корпоративна культура; психологічна безпека; гнучкі формати роботи; добробут персоналу; воєнний стан; адаптивність; інклюзія