КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ ЦИФРОВІЗАЦІЇ СИСТЕМИ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ - КРИМЧАК, Людмила (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена питанню цифровізації системи вищої освіти в Україні. Визначено основні переваги цифрової трансформації сучасної освіти. Це, зокрема, покращення якості освіти завдяки впровадженню новітніх інформаційних технологій, збільшення ефективності комунікативної взаємодії як на управлінському рівні, так і між усіма учасниками освітнього процесу, доступність та інтерактивність навчання, забезпечення дистанційного навчального процесу. Досліджено основні нормативно-правові акти, що регламентують процес цифровізації в сфері освіти. В даній статті здійснено аналіз викликів, перед якими постали вітчизняні заклади освіти на шляху реалізації процесу цифровізації. До таких викликів відносять і рівень матеріально-технічного забезпечення закладів вищої освіти, і необхідність формування власної моделі та стратегії цифрової трансформації, і морально-психологічні аспекти переходу від традиційної форми навчання до цифрової, адаптація навчальних програм і планів тощо.
Keywords: цифровізація; система освіти; вища освіта; цифрова трансформація; заклади вищої освіти