СТАН ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - ПОДСОХА, Анна; ПРУСОВА, Галина; ЧУБ, Олег (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена дослідженню стану продовольчої безпеки України в умовах невизначеності.Встановлено, що продовольча безпека України залишається вкрай складною та водночас динамічною, оскільки повномасштабна війна суттєво дестабілізувала всі ключові ланки агропродовольчого ланцюга (від вирощування сільськогосподарських культур до зберігання, переробки, транспортування й експорту).Доведено, що економічна криза, зумовлена як війною, так і глобальними ринковими коливаннями, поглибила нерівність у доступі до харчових ресурсів, особливо серед вразливих соціальних груп та у постраждалих регіонах.Обґрунтовано, що нинішній стан продовольчої безпеки України можна охарактеризувати як кризовий, але не безперспективний, оскільки у межах сформованої нестабільності вже закладаються основи для побудови більш стійкої, адаптивної та суверенної агропродовольчої політики в майбутньому.
Keywords: аграрна продукція; виклики; економічна нестабільність; експорт продукції; інфляція; логістика; продовольча безпека; світовий ринок; соціальні диспропорції