РОЗВИТОК ТЕХНІКО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ ЯК НАПРЯМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТІЙКОСТІ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - ШЕРСТЮК, Олександр; ХАЛІН, Станіслав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена дослідженню напрямів розвитку техніко-технологічного потенціалу аграрних підприємств як чинника забезпечення стійкості в умовах глобальних трансформацій.Встановлено, що у сучасних умовах глобальних трансформацій стійкість аграрних підприємств визначається не лише природними ресурсами, а й рівнем розвитку їх техніко-технологічного потенціалу.Визначено, що напрямами, які формують основу адаптивного й конкурентоспроможного агровиробництва є модернізація технічної бази, впровадження цифрових технологій, автоматизація виробничих процесів, розвиток інфраструктури та використання відновлюваних джерел енергії.Доведено, що розвиток техніко-технологічного потенціалу слід розглядати як стратегічний інструмент забезпечення економічної, екологічної та соціальної стійкості аграрного сектору в умовах глобальних викликів.
Keywords: аграрні підприємства; аграрні технології; інноваційна спроможність; конкурентні переваги; розвиток; стійкість; техніко-технологічний потенціал; трансформація