ІНВЕСТИЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ АГРАРНИХ ПІДПРИЄМСТВ - ХУАН, Бінжу (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Статтю присвячено інвестиційним аспектам забезпечення інноваційного розвитку аграрних підприємств. Дослідження має на меті проаналізувати сучасні тенденції, проблеми та перспективи інвестування в аграрний сектор України та обґрунтувати напрями удосконалення інвестиційного забезпечення інноваційного розвитку галузі.Для досягнення поставленої мети в дослідженні проаналізовано сучасний стан інвестування в аграрний сектор України з урахуванням його ролі в забезпеченні продовольчої безпеки, економічного зростання та розвитку суміжних галузей. Проаналізовано динаміку капітальних інвестицій протягом 2021–2023 рр. в розрізі розмірів підприємств та сфер аграрного виробництва. Обґрунтовано важливість залучення капіталовкладень для модернізації виробництва, підвищення конкурентоспроможності та адаптації агропідприємств до кризових умов. Досліджено розподіл інвестицій в матеріальні та нематеріальні активи, зокрема у машини й обладнання, будівництво та реконструкцію виробничих об’єктів, придбання програмного забезпечення та об’єктів інтелектуальної власності. Виявлено, що після значного скорочення інвестицій через військові дії та погіршення інвестиційного клімату, у 2023 р. відбулося відновлення, що свідчить про поступову адаптацію підприємств до нових умов. Дослідження розподілу капітальних вкладень за розміром підприємств дозволило виявити, що найбільші інвестиції здійснюють середні та великі господарства, тоді як малі та мікропідприємства зосереджуються на менш капіталомістких напрямах. У галузевому аспекті домінують інвестиції у рослинництво та тваринництво, що відображає стратегічний характер цих підгалузей. Подальше нарощування інвестиційного потенціалу аграрної галузі потребує: формування стабільного та прогнозованого макроекономічного і нормативного середовища; розширення доступу до фінансування, зокрема через державно-приватне партнерство, податкові стимули та іноземні прямі інвестиції; стимулювання інновацій та цифровізації виробництва; активізації державної та міжнародної підтримки, включаючи грантове фінансування і розвиток інфраструктури аграрних інновацій; підтримки інвестицій у «зелені» та ресурсозберігаючі технології. Реалізація таких заходів забезпечить створення стійкої інвестиційної екосистеми, активізацію інноваційної діяльності та підвищення стійкості аграрного сектору до внутрішніх і зовнішніх викликів.
Keywords: аграрний сектор; капітальні інвестиції; інноваційний розвиток; рослинництво; тваринництво; модернізація виробництва