КАДРОВА ПОЛІТИКА В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - ГРИЦЮК, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У сучасних умовах нестабільного ринку праці, активної цифровізації, демографічних змін і глобалізації, кадрова політика стає визначальним чинником ефективного функціонування підприємств. Успішність будь-якого підприємства залежить не лише від матеріальних чи фінансових ресурсів, а від людського капіталу. Саме тому питання формування, реалізації та вдосконалення кадрової політики набуває особливої ваги в системі управління підприємством. Її значення посилюється в умовах високої конкуренції, нестачі кваліфікованих кадрів та потреби в інноваційному розвитку.Дослідити сутність, структуру, функціональне значення  кадрової політики, аналіз основних напрямків та виявлення сучасних проблем і викликів, обґрунтувати роль кадрової політики як головного інструменту розвитку підприємства.У процесі написання статті використано сукупність загальнонаукових та спеціальних методів дослідження, що дали змогу всебічно розкрити зміст кадрової політики в системі управління підприємством. Зокрема, застосовано метод аналізу та синтезу, системний підхід, порівняльний метод, метод узагальнення.У результаті проведеного теоретичного аналізу та узагальнення наукових підходів встановлено, що кадрова політика відіграє ключову роль у системі стратегічного управління підприємством. Уточнено сутність поняття «кадрова політика», визначено структуру кадрової політики, систематизовано типи та моделі кадрової політики, обґрунтовано, що кадрова політика повинна бути невіддільною частиною стратегічного управління підприємством. Виявлено основні проблеми сучасної кадрової політики, характерні для українських підприємств. Запропоновано практичні напрями вдосконалення кадрової політики, зокрема впровадження сучасних HR-технологій, розвиток корпоративної культури, прозору систему оцінювання та кар’єрного просування, персоналізовану мотивацію, гнучкість у кризових умовах. Для успішного функціонування підприємства в сучасному середовищі кадрова політика має бути не лише адміністративною функцією, а стратегічним, динамічним інструментом управління людським капіталом.
Keywords: кадрова політика; кадрові ризики; управління підприємством; мотивація; соціальна політика підприємства; кадровий потенціал; кадровий резерв; стратегічне планування