СОЦІАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ БІЗНЕСУ ЯК СТРАТЕГІЧНИЙ ЧИННИК СТАЛОГО РОЗВИТКУ В УМОВАХ ПОВОЄННОЇ ВІДБУДОВИ - ГУРСЬКИЙ, Артем (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено соціальну відповідальність бізнесу як стратегічний чинник сталого розвитку в умовах повоєнної відбудови України. Обґрунтовано, що масштабні потреби відновлення економіки та суспільства актуалізують необхідність якісної трансформації корпоративних стратегій. Показано, що бізнес не може обмежуватися лише фрагментарними благодійними практиками, характерними для воєнного часу, а має інтегрувати принципи ESG (екологічних, соціальних та управлінських стандартів) і Цілей сталого розвитку (SDGs) у свої бізнес-моделі.Проаналізовано сучасні наукові підходи до інституціоналізації СВБ у міжнародному та національному контексті. Розглянуто концепцію створення спільної цінності (CSV), парадигму потрійної результативності (Triple Bottom Line), а також сучасні дослідження, що підтверджують позитивний вплив ESG-практик на інвестиційну привабливість і фінансову ефективність компаній. Обґрунтовано, що для України у післявоєнний період такі підходи набувають стратегічного значення, оскільки забезпечують прозорість, підзвітність та узгодженість із міжнародними стандартами сталого розвитку.Запропоновано трирівневу модель інтеграції СВБ та ESG у бізнес-стратегії підприємств, яка включає концептуальний рівень (цінності та стратегічне бачення), управлінський рівень (інституціоналізація, звітність та прозорість) і практичний рівень (економічні, соціальні, екологічні та цифрові проєкти). Доведено, що реалізація цієї моделі забезпечує перехід від реактивних до системних практик соціальної відповідальності, сприяє підвищенню інвестиційної привабливості бізнесу та узгодженню національної відбудови з міжнародними стандартами сталого розвитку.Практичне значення результатів полягає у можливості використання моделі для розробки національних стандартів нефінансової звітності, формування індикаторів соціального впливу та посилення ефективності відбудовчих процесів.
Keywords: соціальна відповідальність бізнесу; сталий розвиток; ESG (екологічні, соціальні та управлінські стандарти); повоєнна відбудова; корпоративне управління; SDGs (Цілі сталого розвитку); екологічна трансформація