ПЕРСПЕКТИВИ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ АГРАРНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ В УМОВАХ ВІЙНИ ТА ГЛОБАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ - ЖАЙВОРОН, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проаналізовано стан та перспективи інноваційного розвитку аграрного сектору України в умовах війни та глобальних викликів. Визначено ключові втрати галузі у 2022 – 2024 роках, зокрема скорочення площ оброблюваних земель, зниження обсягів виробництва зернових та олійних культур, руйнування інфраструктури та порушення логістики. Окреслено вплив кліматичних змін, нестачі ресурсів та зростання собівартості продукції на стабільність виробництва. Досліджено інноваційні технології – точне землеробство, smart farming, цифрові платформи, дрони, супутниковий моніторинг, Інтернет речей, біотехнології та екоорієнтовані рішення – у підвищенні ефективності та стійкості агровиробництва. Розглянуто основні бар’єри впровадження інновацій (фінансові, кадрові, безпекові, регуляторні) та визначено напрями їх подолання. Запропоновано шляхи інтеграції українського агросектору до європейського аграрного простору, включно з використанням програм ЄС та адаптацією до екологічної політики Green Deal.
Keywords: аграрний сектор України; інноваційний розвиток; точне землеробство; smart farming; цифровізація; дрони; біотехнології; екоорієнтовані технології