ЧИННИКИ АКТИВІЗАЦІЇ ЕКСПОРТНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГРАРНОГО БІЗНЕСУ УКРАЇНИ - ЖИГИЛІЙ, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У сучасних умовах аграрний сектор України є одним із ключових джерел валютних надходжень і чинником стабілізації національної економіки. Проведене дослідження показало, що частка агропромислового комплексу у ВВП країни протягом останнього десятиліття залишається суттєвою, а продукція сільського господарства стабільно формує значну частину загального експорту. Виявлено, що експортний потенціал аграрного бізнесу реалізується далеко не повністю, що зумовлено як внутрішніми обмеженнями, так і несприятливими зовнішніми умовами. Також узагальнено перелік основних видів чинників впливу на експортний потенціал аграрного бізнесу України з урахуванням напрямку та характеру такого впливу на сучасному етапі розвитку бізнес-середовища. Розробка механізмів активізації експорту сприятиме економічному зростанню, зайнятості на селі та формуванню позитивного іміджу України на світовому ринку.
Keywords: експортний потенціал; аграрний бізнес; чинники; додана вартість; продуктивність; агровиробництво; зовнішні ринки