ОЦІНКА ФАКТОРІВ, ЩО ВПЛИВАЮТЬ НА ВИРОБНИЧИЙ ПОТЕЦІБ У КРАЇНАХ, ЩО РОЗВИВАЮТЬСЯ, ЗА ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДІВ БАГАТОКРИТЕРІАЛЬНОГО АНАЛІЗУ РІШЕНЬ - АГАМАМАМАДЛІ, Фуад Паша огли (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті представлено ґрунтовне дослідження чинників, що впливають на продуктивний потенціал у 113 країнах, що розвиваються, розташованих у регіонах Америки, Азії та Африки. Використовуючи дані Другого покоління Індексу виробничої спроможності ЮНКТАД, автори проаналізували динаміку у 2018–2022 рр. та виокремили вісім ключових параметрів, які визначають розвиток продуктивності на рівні національних економік, управління бізнесом та промислової інженерії.Методологічною основою дослідження стало застосування новітніх методів багатокритеріального прийняття рішень (MCDM). Для визначення вагових коефіцієнтів критеріїв використано метод Interval-Valued Circular Heuristic Fuzzy AHP, тоді як для ранжування альтернатив – розширений метод AROMAN. Поєднання цих двох інноваційних підходів дозволило отримати більш об’єктивні результати та водночас збагатило наукову літературу новими методологічними інструментами.Наукова новизна роботи полягає в інтегрованому застосуванні двох нових методів у межах одного дослідження, що значно розширює можливості аналізу продуктивного потенціалу. В умовах дефіциту подібних досліджень у науковій базі ця робота має суттєве значення для подальшого розвитку теорії та практики багатокритеріального аналізу.Отримані результати показали, що провідними детермінантами продуктивного потенціалу є енергетика, транспорт та природний капітал, незалежно від регіональної специфіки. Це підкреслює глобальне значення інвестицій у зазначені сфери та необхідність формування стратегічних політик у країнах, що розвиваються. Запропоноване дослідження не лише забезпечує нові аналітичні підходи, але й надає практичні рекомендації для урядів та політиків щодо зміцнення продуктивного потенціалу, особливо через розвиток енергетичної інфраструктури, транспортних систем і сталого використання природних ресурсів.
Keywords: IVCH Нечіткий AHP; Розширений AROMAN; MCDM; Виробничі потужності; ЮНКТАД