ФОРМУВАННЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ВИРОБНИЧОЇ ГАЛУЗІ - ЧОБІТОК, Вікторія; ПРОЦЕНКО, Валентина; ГНАТЧЕНКО, Єгор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена проблемі оптимізації бізнес-процесів на підприємствах виробничої галузі та обґрунтовує її зростаючу актуальність у контексті швидких економічних змін і посилення конкуренції. На сучасному етапі розвитку економіки підприємства стикаються з динамічними трансформаціями у сфері технологій, споживчого попиту та конкурентного середовища, що зумовлює постійну потребу у пошуку ефективних управлінських рішень. Підкреслюється, що оптимізація бізнес-процесів не зводиться лише до вирішення окремих оперативних завдань, а передбачає розробку системних підходів і методів, здатних застосовуватися на різних етапах виробничого циклу.У роботі наголошено, що виробнича галузь як ключовий драйвер економіки зіштовхується з унікальними викликами, зокрема із зростанням конкуренції, інноваціями у матеріалах і технологіях, змінами у смаках споживачів. Теоретична і практична значущість дослідження полягає в обґрунтуванні методів та моделей оптимізації бізнес-процесів, які сприяють підвищенню ефективності, адаптивності та конкурентоспроможності підприємств. Проаналізовано напрацювання вітчизняних і зарубіжних науковців, водночас підкреслено необхідність подальших досліджень у зв’язку з постійними змінами ринкових умов.Оптимізація бізнес-процесів розглядається як стратегічний інструмент, що забезпечує стійкість і конкурентоспроможність підприємств. Виокремлено основні групи бізнес-процесів: виробничі, забезпечувальні, управлінські та процеси розвитку, які у взаємодії формують основу ефективної діяльності. Запропоновано принципи оптимізації, серед яких скорочення зайвих етапів і перевірок, горизонтальне та вертикальне стискання процесів, перенесення їх у більш ефективні середовища. Це дає змогу зменшити витрати часу і ресурсів, підвищити якість та гнучкість управління.Методологічна основа дослідження включає шість етапів оцінки: системну діагностику, аналіз кількісних і якісних показників, виявлення проблемних зон, визначення потенціалу вдосконалення, моделювання та впровадження змін. Особлива увага приділяється моделюванню, яке формалізує та візуалізує бізнес-процеси, спрощуючи їх аналіз та інтеграцію в управлінські системи. Порівняно з радикальним реінжинірингом, оптимізація розглядається як більш гнучкий та поступовий підхід, придатний для великих виробничих підприємств. Комбінування реінжинірингу та оптимізації визнається найбільш ефективною стратегією для довгострокової конкурентоспроможності.У висновках зазначено, що оптимізація бізнес-процесів дає змогу виявити й усунути дублювання функцій, «вузькі місця», надмірні витрати та проблеми узгодженості. Бізнес-процеси виробничих підприємств визначаються як складні й динамічні системи, які потребують високого рівня організації та адаптивності. Розроблені методи та підходи сприяють підвищенню ефективності діяльності, створюють основу для сталого розвитку та посилення ринкових позицій підприємств у сучасних економічних умовах.
Keywords: бізнес-процеси; моделювання бізнес-процесів; аналіз; функціональна модель; оптимізація; реінжиніринг