МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ТИПІЗАЦІЇ ІНФОРМАЦІЙНО-ЛОГІСТИЧНОЇ СИСТЕМИ НА ЗАСАДАХ ОМНІКАНАЛЬНОСТІ - КОЛОСОК, Валерія; ПЕДОРЕНКО, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті подано методичний підхід до типізації інформаційно-логістичних систем (ІЛС) суб’єктів господарювання в умовах цифрової трансформації. Запропоновано уніфіковану модель для оцінки та класифікації ІЛС за рівнем інтеграції комунікаційних каналів, автоматизації й персоналізації. Оцінювання здійснюється за шістьма критеріями: різноманіття каналів, ступінь інтеграції, рівень автоматизації, гнучкість маршрутизації, швидкість обробки запитів, персоналізація. Визначено три типи ІЛС: базова, адаптивна, повна омніканальність. Запропонована типологія дає змогу підприємствам оцінити поточний стан ІЛС, визначити напрями вдосконалення та адаптувати логістичну інфраструктуру до змін ринку. Модель є практичним інструментом для оптимізації обслуговування й зміцнення конкурентних переваг.
Keywords: логістика; маркетинг; омніканальність; інформаційно-логістична система; суб’єкт господарювання; типізація