ВІЙСЬКОВИЙ ЗБІР: ІСТОРИЧНІ ВИТОКИ, ОСОБЛИВОСТІ АДМІНІСТРУВАННЯ ТА ПОДАЛЬШІ ВЕКТОРИ ВДОСКОНАЛЕННЯ В УКРАЇНІ - ФРАДИНСЬКИЙ, Олександр; КОНОВАЛЬЧУК, Даша; КАРАВАН, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджуються питання еволюція військового збору як різновиду надзвичайного оподаткування, що формується та застосовується державою за умови настання форс-мажорних обставин. Зроблено висновок, що для України надзвичайне оподаткування не є чимось новим, адже у нас вже існував збір до Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення. Військовий збір в Україні було запроваджено влітку 2014 року, у якості додаткового джерела бюджетних доходів, який мав би мати цільовий характер використання. За способом справляння він являв собою надбавку до у розмірі 1,5 відсотка до загальнодержавного податку на доходи фізичних осіб і відносився до консенсусних податків. Для податку характерна низька фіскальна ефективність. Аналіз особливостей його адміністрування засвідчує, що, не дивлячись на тимчасовий характер його справляння, існує нагальна потреба у «легалізації» цього платежу в Податковому кодексі України, особливо із врахуванням змін у його сплаті, які вступили в силу із 01 січня 2025 року, а також необхідність у більш справедливому розподілі податкового навантаження за цим податком між українським суспільством та зміна парадигми його застосування.
Keywords: доходи; податки; надзвичайне оподаткування; військовий збір; видатки на оборону; війна; Державний бюджет; форс-мажор