МОДЕЛЮВАННЯ УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМИ РИЗИКАМИ НА ІНВЕСТИЦІЙНІЙ СТАДІЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - МИКИТЮК, Юлія; АНДРІЙОВСЬКИЙ, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Інноваційна діяльність підприємств сьогодні відіграє ключову роль у забезпеченні їхньої конкурентоспроможності та стійкого розвитку. Особливо важливимєуправлінняризикаминаінвестиційнійстадії,колирішеннящодовпровадження нових продуктів, технологій або проєктів визначають економічну ефективність і довгострокову стабільність підприємства. Вумовахвисокоїневизначеностітрадиційніметодиуправлінняризикамичастовиявляютьсянедостатньо ефективними, що потребує застосування системного підходу та математичного моделювання. Значну увагу слід приділяти зовнішнім факторам, зокрема ризикам, пов’язаним з воєнними діями та політичною нестабільністю. Війна створює додаткові загрози для інвестиційної діяльності: коливання валютних курсів, порушення логістичних ланцюгів, скорочення фінансових ресурсів, зниження попиту та підвищення невизначеності на ринку. Це обумовлює необхідність розробки моделей управління ризиками, здатних швидко адаптуватися до змін зовнішнього середовища та підтримувати прийняття ефективних рішень навіть у кризових умовах. Особлива увага приділяється підходам до моделювання управління інноваційними ризиками на інвестиційній стадії діяльності підприємства з урахуванням зовнішніх загроз, зокрема тих, що виникають через воєнні конфлікти. Такий системний підхід дозволяє не лише ідентифікувати потенційні ризики, але й оцінити їхній вплив на інвестиційні проєкти та розробити механізми мінімізації негативних наслідків.
Keywords: інноваційні ризики; інвестиційна стадія; інвестиційні проєкти; управління ризиком; інтегральний ризик; прогнозування; ефективність проекту; ризик-менеджмент; мінімізація ризику; стохастичні процеси