ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ У МЕНЕДЖМЕНТІ: МОЖЛИВОСТІ ОПТИМІЗАЦІЇ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ ТА УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ - ДВОРНИК, Ірина; ШЕВЕЛЬ, Ярослав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено сучасні трансформаційні процеси в менеджменті, зумовлені швидкою діджиталізацією, глобалізацією та зростаючим поширенням та популяризацією технологій, пов’язаних зі штучним інтелектом, в бізнес-середовищі та суспільстві загалом. Обґрунтовано, що традиційні управлінські підходи, які базуються на інтуїтивному досвіді керівників і лінійних моделях прийняття рішень, поступово втрачають ефективність в умовах інформаційного перенавантаження та необхідності обробки значних обсягів даних. Особливу увагу приділено аналізу можливостей автономного застосування технологій штучного інтелекту в управлінських бізнес-процесах, зокрема в автоматизації, стратегічному плануванні, ризик-менеджменті та кадровому менеджменті. Базуючись на позиціях сучасної наукової літератури й актуальної статистики впровадження ШІ доведено, що інтеграція алгоритмічних систем у менеджмент здатна суттєво підвищити точність аналітики, ефективність прогнозування та адаптивність підприємств до динамічних умов цифрової економіки. Водночас виявлено та проаналізовано низку ризиків, пов’язаних із залежністю ШІ від якості даних, потенційною упередженістю алгоритмів та обмеженою здатністю враховувати непередбачувані фактори. Зроблено висновок, що найбільш перспективним напрямом розвитку є формування гібридної моделі управління, що поєднує алгоритмічну точність і швидкість обробки інформації з людською інтуїцією, креативністю та здатністю до адаптації.
Keywords: менеджмент; штучний інтелект; бізнес-процеси; цифрова трансформація; ризик-менеджмент; стратегічне управління; автоматизація