ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДИЧНОГО ІНСТРУМЕНТАРІЮ КОНТРОЛІНГУ В АДАПТИВНІЙ СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ - ТЮРІНА, Ніла; ПЕШКОВА, В. (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Сформульовано сутність, риси, актуальність, складові  адаптивної системи управління підприємством та їх взаємозв’язок. Означено умови необхідності переходу до адаптивного  управління  підприємствами.  До адаптивних індикаторів  віднесено ціннісні та вартісні критерії ефективності діяльності підприємств. Обґрунтовано впровадження контролінгу, як адаптивного управлінського інструментарію, в систему управління підприємством. Проведено аналітичне дослідження  змістовної сутності категорії «контролінг» зарубіжними та вітчизняними науковцями за інформаційним, координаційним та результативним підходами. Сформульоване авторське визначення  «контролінгу» як концепцію управління майбутнім станом підприємства в адаптивних умовах, як інтегровану цифрову систему. Розглянуто інформаційно-облікова компоненту як базис системи контролінгу, що  слугує основним джерелом усіх даних в аналітичних  розрізах. Обґрунтовано моніторинг функціонування підприємства як ключовий елемент контролінгу. Розглянуто авторські трактування його сутності та відстежено взаємозв'язок цих категорійних понять у процесі управління підприємством.  Визначено моніторинг важливою інформаційно-аналітичною базою для підготовки управлінських рішень,  розглянуто етапність його  проведення,   модифікацію та  структурні моделі. Сформовано змістовну характеристику теоретичного базису  системи контролінгу. Детально розглянуто інструменти та форми здійснення контролінгу в межах його складових: стратегічний аналіз, управлінський моніторинг, діагностика бізнесу. Проаналізовано підходи до побудови моделі контролінгу  в форматі  адаптивної теорії управління. Сформовано основний методичний інструментарій контролінгу, що може бути використаний  у навігаційній та адаптивній концепції з фокусом  на вартісно-орієнтоване управління підприємством.
Keywords: контролінг; адаптивне укравління; моніторинг; координування управління; інструменти контролінгу