СУТНІСТЬ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ФОРМИ РЕАЛІЗАЦІЇ МЕНЕДЖМЕНТУ ПЕРСОНАЛУ НА ПІДПРИЄМСТВІ - РУДНІЧЕНКО, Євгеній; ГАВЛОВСЬКА, Наталія; БРЕСЬ, Андрій; РОЗДОБУДЬКО, Елла (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Розглянуто поняття «менеджмент персоналу» з урахуванням основних наукових підходів та практичних аспектів його реалізації на підприємствах. На основі узагальнення сучасних наукових поглядів різних авторів виділено основні підходи до визначення менеджменту персоналу: системний, процесний, організаційно-економічний і людиноцентричний. Запропоноване авторське визначення охоплює всі ці підходи, підкреслюючи цільову спрямованість, наявність механізмів впливу, послідовність управлінських дій та фокус на розвиток персоналу. А саме, під менеджментом персоналу варто розуміти цілеспрямовану систему управлінських дій, що включає планування, формування, розвиток та ефективне використання персоналу, реалізується через організаційні, економічні, соціальні та психологічні механізми впливу, і спрямована на досягнення стратегічних і тактичних цілей підприємства та розкриття потенціалу працівників. Досліджено взаємозв’язок між менеджментом персоналу та типами організаційних структур управління: лінійною, функціональною, лінійно-функціональною та матричною. Охарактеризовано місце HR-підрозділу в кожній організаційній структурі.
Keywords: персонал; менеджмент персоналу; організаційна структура; складові менеджменту персоналу; кадрова політика