ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ФІНАНСОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ РИНКУ БОРГОВИХ ЗОБОВ’ЯЗАНЬ УКРАЇНИ - КОРОТЯ, Олександр (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено особливості та проблеми застосування фінансових інструментів на ринку боргових зобов’язань України. На основі аналізу динаміки ОВДП, структури державного боргу та умов воєнного часу визначено ключові особливості функціонування внутрішнього ринку запозичень. Встановлено, що основним джерелом фінансування державного бюджету залишаються облігації внутрішньої державної позики, зокрема військові облігації. Встановлено, що український ринок боргових зобов’язань є недостатньо диверсифікованим, із низькою кількістю приватних інвесторів і слабко розвинутим вторинним ринком. Виявлено домінування фіскальної функції над інвестиційною. Окреслено напрями вдосконалення застосування фінансових інструментів з урахуванням міжнародного досвіду, зокрема розвиток індексованих, муніципальних та цільових облігацій. Зроблено висновки щодо необхідності стратегічного реформування боргової політики держави.
Keywords: боргові зобов’язання; фінансові інструменти; державний борг; ОВДП; військові облігації; вторинний ринок; боргова політика