АНАЛІЗ РИНКУ ЗЕМЛІ В УКРАЇНІ: РЕТРОСПЕКТИВА ТА СУЧАСНИЙ СТАН - КОСТЕНЮК, Юлія; ШИРОКА, Дарина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
В науковій статті проаналізовано процеси формування та функціонування ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні. Зокрема, висвітлено історичні аспекти земельної політики від доби Декрету про землю 1917 року до скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель у 2021 році. Дослідження включає низку заходів, введених для встановлення сприятливої ситуації на ринку землі в Україні в період від моменту проголошення незалежності в 1991 році і до сьогодення. Особливу увагу приділено аналізу функціонування ринку після його відкриття, динаміці угод, середньозваженій вартості 1 гектара землі, обсягам продажу та новим викликам, які виникли на тлі реформ. У статті описуються і труднощі, з якими зіштовхувалися громадяни України після вторгнення рф на ринок землі, а саме: зменшення кількості угод, втрата площі земель, скорочення активності нотаріусів, а також економічним збиткам аграрного сектору. У дослідженні висвітлено проблеми, пов’язані з регуляторними бар’єрами, новою системою оцінки вартості паїв, труднощами з логістикою збуту врожаю, що суттєво впливають на рішення аграріїв щодо купівлі землі. Розглянуто наслідки другого етапу земельної реформи, що стартував у 2024 році, зокрема – відкриття ринку для юридичних осіб. У підсумку окреслено ключові чинники, які впливають на ринок землі сьогодні, а також запропоновано перспективні напрями розвитку, а саме: цифровізація кадастрової системи, стимулювання прозорості угод, удосконалення механізмів державного регулювання  та підтримки малого агробізнесу. Дослідження є актуальним для фахівців з економіки, права та державного управління, а також для учасників земельного ринку.
Keywords: ринок землі; мораторій на продаж землі; обіг земель сільськогосподарського призначення; земельна реформа