ТРУДОВІ РЕСУРСИ ПІДПРИЄМСТВА ТА ІННОВАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ НИМИ - ПІХНЯК, Тетяна; ДУНЕЦЬ, Іван (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена актуальним проблемам управління трудовими ресурсами підприємства та впровадженню інноваційних технологій. Проаналізовано  кадрове забезпечення та використання персоналу машинобудівного підприємства, що спеціалізується на випуску технологічного устаткування ТОВ НВФ «АДВІСМАШ». Досліджено рух робочої сили на виробничому підприємстві. Підкреслено важливість інноваційних технологій в управлінні персоналом. Окреслено сучасні технології в управлінні персоналом, які поділяють за напрямами залежно від функціонального призначення: технології підбору та рекрутингу, оцінювання персоналу, мотивації, навчання, адаптації, комунікації, обліку кадрів, управління талантами. Охарактеризовано особливості та підсистеми управління персонал-технологій: аутсорсинг, аутстаффінг, лізинг персоналу, коучинг, хедхантинг, рекрутинг, скринінг, прямий пошук, реінжиніринг, внутрішній маркетинг, метод «таємного покупця», автоматизована система управління персоналом, АРМ працівника. Звернено увагу на HRM-системи (системи управління людськими ресурсами), комплексні платформи, що забезпечують централізоване управління всіма аспектами кадрової роботи та дають змогу аналізувати дані, контролювати рівень продуктивності співробітників, формувати кадрові резерви та автоматизувати документообіг. Розраховано коефіцієнти для обґрунтування ефективності інноваційних рішень у сфері HR: загальний коефіцієнт ефективності впроваджених інновацій у систему управління персоналом – надав змогу проаналізувати досягнуті результати та тенденції змін у кадровій політиці підприємства, показник абсолютного відхилення ефективності до та після впровадження - для оцінки динаміки змін. Проведено аналіз темпів зростання витрат та отриманого ефекту задля визначення окупності витрат на інновації, отримання бажаного прибутку та можливості продовжувати інвестувати в  проєкт.
Keywords: трудові ресурси; персонал; інновації; інноваційні технології; мотивація; ефективність; підприємство