ВИКОРИСТАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ДІЯЛЬНОСТІ ЦЕНТРАЛЬНИХ БАНКІВ: ФОКУС НА SUPTECH / REGTECH ТА «ЗЕЛЕНІ» ФІНАНСИ - КУДЛА, Ольга; ЛОНЕВСЬКА, Іванна; БАЛИЦЬКА, Марія; ВЕРСАЛЬ, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Центральні банки відіграють ключову роль у забезпеченні фінансової стабільності та підтримці сталого розвитку, однак стикаються з викликами цифрової трансформації. Дослідження спрямоване на аналіз інтеграції штучного інтелекту (ШІ) у діяльність центральних банків, зокрема у сферах SupTech, RegTech та «зеленого» фінансування. Методичною основою стали кейси проєктів BIS Innovation Hub: Ellipse, Aurora, Gaia та Symbiosis. Результати свідчать, що ШІ сприяє підвищенню ефективності регуляторного моніторингу, боротьбі з відмиванням коштів і збору кліматичних даних. Запропоновані рішення демонструють потенціал технологій для трансформації функцій центральних банків, однак потребують подальшої перевірки на рівні масштабування, нормативної адаптації та розвитку цифрової інфраструктури.
Keywords: центральний банк; регулювання; банківський нагляд; протидія відмиванню грошей; зелене фінансування; великі дані