ІННОВАЦІЇ ТА РЕПУТАЦІЙНА СТІЙКІСТЬ БІЗНЕСУ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - БОКОВЕЦЬ, Вікторія; ХИМИЧ, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено ключову роль інновацій у забезпеченні стійкості та адаптивності сучасного підприємництва в умовах воєнного стану в Україні. Наголошено, що повномасштабна війна створила безпрецедентні виклики для бізнесу, зокрема руйнування інфраструктури, зниження купівельної спроможності населення, ускладнення логістики, втрату персоналу та високий рівень невизначеності. За таких умов саме інновації виступають не лише інструментом модернізації, а й засобом забезпечення виживання підприємств та їх подальшого розвитку. Проаналізовано основні напрями інноваційної діяльності українських компаній у кризовий період, серед яких: цифровізація бізнес-процесів, релокація виробництва, переорієнтація на експорт, адаптація бізнес-моделей та створення нових продуктів, які відповідають актуальним потребам суспільства. Окрему увагу приділено питанню формування позитивного іміджу підприємств, який набуває особливого значення в період війни. Підкреслено, що соціальна відповідальність, прозора комунікація та патріотична позиція компаній відіграють вирішальну роль у збереженні довіри з боку споживачів, партнерів та інвесторів. Розглянуто поняття репутаційної стійкості як нового типу нематеріального активу, що забезпечує стратегічну стабільність бізнесу в умовах зовнішніх загроз. Визначено перспективні напрями подальших досліджень у сфері інноваційного підприємництва в умовах воєнного та післявоєнного відновлення.
Keywords: інновації; репутація; бізнес; інноваційний розвиток; репутаційна стійкість; криза