ЕКОСИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ ЯК ІННОВАЦІЙНИЙ ІНСТРУМЕНТ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ - ДУБНИЦЬКИЙ, Володимир; ПАВЛОВА, Валентина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розкрито особливості екосистемного підходу як інноваційного інструменту управління конкурентоспроможністю підприємств в умовах цифровізації. Зосереджено увагу на особливостях формування і функціонування цифрових підприємницьких екосистем, їх структурних елементах та ролі в трансформації бізнес-моделей. Обґрунтовано, що цифрові екосистеми сприяють формуванню нових джерел конкурентних переваг завдяки інтеграції цифрових технологій, розвитку партнерств і посиленню клієнтоорієнтованості. У статті представлено ключові напрями впровадження цифрових екосистем у практику стратегічного управління підприємствами, а також підходи до оцінювання їх впливу на конкурентоспроможність. Доведено, що використання цифрових підприємницьких екосистем дозволяє підприємствам підвищувати гнучкість, адаптивність та інноваційність, що є критично важливим у сучасному динамічному бізнес-середовищі, особливо в контексті управління конкурентоспроможністю на національному та глобальному ринках.
Keywords: екосистемний підхід; цифровізація; цифрові підприємницькі екосистеми; цифрові технології; конкурентоспроможність; конкурентні переваги; управління конкурентоспроможністю підприємства