АРХІТЕКТОНІКА СТРАТЕГІЧНОГО РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВ - БЕРІДЗЕ, Тетяна; БУГРА, Аліна; ЖУКОВ, Олексій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Зростаюча конкуренція і нестабільність економіки вимагають від суб'єктів господарювання можливості забезпечення сталого розвитку, використання найсучасніших інструментів управління. У таких умовах істотно підвищується роль фінансового потенціалу підприємств, що лежить в основі стійкості стратегічних позицій, здатності протистояння конкурентам, забезпечення випуску сучасної продукції, затребуваної споживачами.  Проведене дослідження складових та їхньої класифікації в межах архітектоніки стратегічного розвитку фінансового потенціалу підприємств дозволило розкрити: актуальність проблематики;  представити в формальних вимірах процес побудови архітектоніки стратегічного розвитку фінансового потенціалу підприємств;  визначити місце фінансового потенціалу підприємств в системі стратегічного управління підприємством; застосувати основні елементи  системного підходу щодо дослідження проблематики архітектоніки стратегічного розвитку фінансового потенціалу підприємств. Узагальнені умовиводи є підґрунтям подальшого дослідження щодо фондових механізмів та їх реалізації в забезпечені стратегічного розвитку фінансового потенціалу підприємств. При реалізації стратегічного рішення доцільно застосовувати відповідний контроль діяльності підприємства реального сектору економіки, що передбачає виявлення відхилень поточних результатів від запланованих; здійснення аналітичної діяльності для визначення впливових факторів; забезпечення інформаційної підтримки шляхом формування і надання звітів. Отримані результати сприяють більш глибокому розумінню механізмів формування фінансової стійкості підприємств, що є ключовим фактором їхньої довгострокової конкурентоспроможності. У дослідженні використовуються методологічні принципи системно-синергетичного підходу, а саме підприємство розглядається як системний об’єкт що перебуває під впливом внутрішніх й зовнішніх збурень. Запропонований підхід дозволяє враховувати багаторівневу взаємодію факторів, що впливають на фінансовий потенціал, і формувати ефективні стратегії розвитку підприємств у змінному економічному середовищ
Keywords: архітектоніка; стратегія; розвиток; підприємство; фінансовий потенціал