КРИПТОГОРИЗОНТ: ЦИФРОВИЙ КЛЮЧ ДО ІНВЕСТИЦІЙНОГО МАЙБУТНЬОГО - ДАШКО, Ірина; ЧЕРЕП, Олександр; МИХАЙЛІЧЕНКО, Любомир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті комплексно досліджено криптовалюти як стратегічний інструмент трансформації інвестиційного середовища в умовах цифровізації глобальної економіки. Проаналізовано сучасний стан крипторинку, виявлено ключові тенденції його еволюції та охарактеризовано роль цифрових активів у формуванні нових моделей інвестування. Особливу увагу приділено визначенню інвестиційного потенціалу криптовалют у довгостроковій перспективі, з урахуванням таких переваг, як децентралізація, відкритість ринку, технологічна інноваційність та доступність. Обґрунтовано концепцію «криптогоризонту» – нової інвестиційної парадигми, що поєднує стратегічне бачення розвитку цифрових фінансів із розумінням ризиків та перспектив криптовалют. Розглянуто значення цієї концепції у формуванні нового типу інвестора, здатного діяти в умовах цифрової економіки, ефективно управляти ризиками та використовувати інноваційні фінансові інструменти. У роботі також акцентовано на ключових викликах крипторинку: високій волатильності, правовій невизначеності, інформаційній асиметрії та обмеженій фінансовій грамотності. Проведений SWOT-аналіз дозволив виявити сильні та слабкі сторони криптоінвестування, а також перспективні напрями розвитку цифрових фінансів. Визначено важливість державного регулювання, створення нормативної бази, розвитку інфраструктури цифрових фінансів і підвищення обізнаності населення у сфері інвестування. Зроблено акцент на необхідності формування ефективної нормативно-правової бази для інтеграції криптовалют у фінансову систему. Показано роль державної політики, освітніх ініціатив та інфраструктурних рішень у зростанні довіри до цифрових активів. Обґрунтовано, що успішна реалізація концепції «криптогоризонту» можлива лише за умов синергії технологій, регулювання та інвестиційної культури. У підсумку автори доходять висновку, що криптовалюти вже сьогодні відіграють роль цифрового ключа до інвестиційного майбутнього, а їх грамотна інтеграція у національні та міжнародні фінансові системи стане запорукою формування інноваційної, гнучкої та доступної для широких верств населення інвестиційної екосистеми.
Keywords: криптовалюта; крипторинок; цифровізація; цифрові активи; цифрова валюта; блокчейн; інвестування; інвестиційні стратегії; інституційні інвестори; децентралізовані фінанси (DeFi); біткоїн; трасформація