ЕКОНОМІЧНІ МЕХАНІЗМИ ВІДНОВЛЕННЯ ТА ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПОСТКОНФЛІКТНИХ РЕГІОНІВ - ШАНДОВА, Наталія; ГЕНС, Олексій; ГОДУНОВ, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено економічні механізми відновлення та підвищення конкурентоспроможності постконфліктних регіонів в умовах цифрової трансформації та глобальної нестабільності. Обґрунтовано, що ефективне регіональне відновлення не може обмежуватися окремими заходами фізичної реконструкції, а потребує формування комплексної, взаємопов’язаної системи заходів економічної політики. Така система має інтегрувати інвестиційні, фінансові, інституційні та цифрові інструменти, здатні взаємно підсилювати один одного і створювати умови для сталого розвитку. Аналіз ключових обмежень постконфліктного розвитку показав, що регіони стикаються з руйнуванням інфраструктури, зниженням інвестиційної привабливості, деградацією людського капіталу, управлінською неузгодженістю, обмеженим доступом до фінансування та порушенням ринкових зв’язків, що посилює соціально-економічну вразливість і підвищує ризик повторних криз. Запропоновано концептуальну модель економічних механізмів відновлення, яка складається з чотирьох взаємозалежних компонентів. Інвестиційний компонент передбачає створення спеціальних економічних зон та використання державно-приватного партнерства для модернізації інфраструктури. Фінансовий компонент включає гарантійні фонди, облігації територіальних громад й програми співфінансування з міжнародними інституціями для розширення доступу до капіталу. Інституційний компонент орієнтований на створення агентств відновлення, розвиток механізмів багаторівневої координації та впровадження сценарного планування з урахуванням безпекових ризиків. Цифровий компонент забезпечує інтеграцію електронного врядування, платформ моніторингу інвестицій та онлайн-сервісів для бізнесу з метою підвищення прозорості, зниження транзакційних витрат і стимулювання інноваційної активності. Реалізація такої моделі створює основу для структурної модернізації, підвищення стійкості економіки регіонів до зовнішніх шоків і формування передумов їх інтеграції у національний економічний простір. Перспективами подальших досліджень визначено практичну апробацію моделі в окремих регіонах, її адаптацію до різних сценаріїв відновлення та оцінку соціально-економічного ефекту.
Keywords: постконфліктне відновлення; конкурентоспроможність регіону; економічні механізми; цифрова трансформація; інституційна спроможність; інвестиційна політика