ОПТИМІЗАЦІЙНІ МОДЕЛІ ДЛЯ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ АДАПТИВНИХ ЕКОНОМІКО-ЕКОЛОГІЧНИХ РІШЕНЬ ПРИ УПРАВЛІННІ «ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИМ РОДОВИЩЕМ» - ТУЦЬ, Ілона (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті запропоновано нові методологічні підходи до управління "інтелектуальним родовищем" з урахуванням специфіки прийняття адаптивних економіко-екологічне рішень щодо викидів парникових газів. Розроблено архітектуру інтелектуальної стратегії підтримки прийняття управлінських рішень щодо вирішення проблеми мінімізації втрат від ліквідації негативних наслідків викидів парникових газів. Сформовано також структурно- логічну схему підготовки прийняття і виконання багатокритеріальних рішень у складних ситуаціях, пов'язаних з викидами парникових газів у атмосферу та схему функціонування бази даних для системи підтримки прийняття управлінських рішень, що є суттєвою методологічною підтримкою концепції "інтелектуальне родовище" , яка запроваджується ДТЕК "Нафтогаз".
Keywords: економіко-екологічні рішення; управління "інтелектуальним родовищем"; мінімізація втрат від викидів; оптимізаційні моделі