ТЕХНОЛОГІЯ ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ЦИФРОВІЗАЦІЇ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ СУБЄКТІВ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА У СФЕРІ ТОРГІВЛІ - ЧИГИР, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено проблематику цифровізації бізнес-процесів у малому підприємництві сфери торгівлі, що нині виступає одним із ключових чинників підвищення конкурентоспроможності. Показано, що цифрова трансформація для малих підприємств перестає бути факультативною інновацією та стає умовою виживання у динамічному ринковому середовищі. Метою статті є розробка та апробація технології оцінювання рівня цифровізації бізнес-процесів малих торговельних підприємств на основі комплексного підходу, що охоплює як технологічні, так і організаційно-культурні аспекти цифрової зрілості. Запропонована методика базується на системному підході та включає 25 критеріїв, згрупованих у шість блоків: касове обслуговування, комунікація з клієнтами, маркетинг, аналітика, автоматизація обслуговування та ІТ-безпека. Оцінювання здійснювалося за шкалою від 0 до 25 балів із визначенням трьох рівнів цифровізації: низький, середній та високий.  У межах дослідження було проаналізовано десять торговельних мереж малого формату: «КОЛО», «Наш Край», «Рукавичка», «Делві», «Економ+», «Пінгвін/Лечо», «Сімі», «Мі Маркет (Novus)», «Фора» та «Thrash!». Це дало змогу виявити відмінності у підходах до цифрової трансформації та виділити характерні риси кожної групи підприємств. За результатами аналізу найвищий рівень цифровізації продемонстрували «Мі Маркет», «Фора» та «Сімі», які активно використовують ERP/CRM-системи, каси самообслуговування, мобільні додатки та BI-аналітику. Їхня практика свідчить про те, що комплексна цифровізація є ключем до стійкого розвитку навіть у кризових умовах. Середній рівень цифровізації було виявлено у мережах «КОЛО», «Наш Край», «Рукавичка», «Делві» та «Thrash!». Вони мають базові цифрові інструменти, проте обмежено використовують можливості аналітики, CRM та омніканальних продажів. Це свідчить про потенціал зростання, який може бути реалізований за умови інвестицій у технологічні рішення. До групи з низьким рівнем цифровізації увійшли «Пінгвін» та «Економ+». Для них характерна відсутність онлайн-каналів продажів, ручний облік та мінімальна цифрова присутність. На мою думку, такі підприємства перебувають у зоні ризику і потребують невідкладного впровадження базової автоматизації та CRM-систем для збереження ринкових позицій. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання запропонованої технології як інструменту стратегічного управління. Вона дозволяє власникам і менеджерам обґрунтовувати інвестиції у цифрові рішення, виявляти слабкі місця бізнес-процесів і формувати адресні програми розвитку. Отже, зроблено висновок, що цифровізація є ключовим фактором сталого розвитку малого бізнесу у сфері торгівлі. Перспективними напрямами подальших досліджень є розробка галузевих стандартів цифрової трансформації, оцінка ефективності державної підтримки цифровізації та пошук оптимальних механізмів підвищення цифрових компетенцій персоналу.
Keywords: цифровізація; бізнес- процеси; МСП; торгівля; управління; ризики