ІНСТИТУЦІЙНІ МЕХАНІЗМИ РЕАЛІЗАЦІЇ АНТИКОРУПЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ В УКРАЇНІ: ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - ГРОНСЬКИЙ, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено інституційні механізми реалізації антикорупційної політики в Україні, їх сучасний стан, проблеми функціонування та перспективи вдосконалення. На основі інституційного та системного підходів проаналізовано діяльність спеціалізованих органів (НАБУ, НАЗК, САП, ВАКС, АРМА) та цифрових інструментів прозорості (електронне декларування, Prozorro, Prozorro.Sale, DREAM). Визначено динаміку розвитку інституційної системи протягом 2023–2025 рр., зокрема відновлення електронного декларування, проведення першого аудиту НАБУ, реформування АРМА та масштабування платформи DREAM. Окреслено ключові проблеми — політична вразливість, нормативно-правові суперечності, перевантаження судової системи, недоліки управління арештованими активами та низький рівень суспільної довіри. Здійснено порівняльний аналіз міжнародного досвіду (Румунія, Сінгапур, Гонконг, США, країни ЄС) і визначено релевантні орієнтири для України. Обґрунтовано перспективи вдосконалення антикорупційної політики, які полягають у посиленні інституційної незалежності, гармонізації законодавства з acquis communautaire, інтеграції цифрових платформ, оптимізації процесуальних механізмів та формуванні культури доброчесності.
Keywords: антикорупційна політика; інституційні механізми; НАБУ; НАЗК; САП; ВАКС; АРМА; Prozorro; DREAM; публічні закупівлі; acquis communautaire; міжнародний досвід; доброчесність