ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ТА ЗМІНА ВЕКТОРІВ ЕКСПОРТНОЇ ОРІЄНТОВАНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ ПІД ВПЛИВОМ ГЛОБАЛІЗОВАНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ МІЖНАРОДНОЇ ТОРГІВЛІ - САВІЦЬКИЙ, Андрій; ШАРКО, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті актуалізовано питання гарантування економічної безпеки підприємств з урахуванням зміни векторів їх експортної орієнтованості, зумовленої тарифними коливаннями у міжнародній торгівлі. Виокремлено ключові макроекономічні та глобальні чинники впливу на внутрішнє середовище і зовнішню кон’юнктуру для українських виробників. Здійснено аналіз поточного стану тарифних трансформацій в наслідки тарифної політики розвинутих країн світу для економічних систем інших країн. Охарактеризовано ситуацію, в якій опинились вітчизняні експортоорієнтовані виробники станом на 2025 р. на основі аналізу показників міжнародної торгівлі (експорт, імпорт, торговельний баланс) України у світовому вимірі, США, Європейським союзом і країнами Азії зокрема. Встановлено і деталізовано можливості, які формуються для українських суб’єктів ЗЕД у напрямі розширення їх експорту. Запропоновано управлінські елементи алгоритму дій підприємства-експортера для гарантування його економічної безпеки за умов змін у тарифній політиці розвинутих країн.
Keywords: тарифна політика; економічна безпека; міжнародна торгівля; експорт; імпорт; торговельний баланс; експортоорієнтовані підприємства; управління