АНАЛІЗ ФАКТОРІВ ФОРМУВАННЯ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ - КУЛИНИЧ, Роман; СОЛТІС, Марія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Комплексний та ефективний розвиток державно-приватного партнерства наразі є ключовим науково-практичним завданням для України. В умовах поточної війни та подальшого повоєнного відновлення ДПП виступає критично важливим механізмом для залучення приватних інвестицій у публічні проєкти. Такі інвестиції є незамінними для відбудови та розвитку життєво важливої інфраструктури, включаючи енергетику, транспорт та інші ключові сектори, які мають вирішальне значення для формування валового регіонального продукту. Впровадження моделей ДПП є фундаментальним для підвищення ефективності управління, сприяння створенню робочих місць та, зрештою, для стимулювання регіональної економічної активності. Стаття присвячена дослідженню регіональної економічної активності у умовах воєнного стану. Основна мета дослідження полягає у проведенні кількісного аналізу дослідження взаємозв’язку між ВРП України та факторами стійкості регіонального розвитку. Дослідження такої взаємодії дозволяє кількісно оцінити параметри факторів стійкості регіонального розвитку для прийняття відповідних управлінських рішень щодо створення необхідних передумов для ефективного розвитку державно-приватного партнерства, яке вважаються ключовими для сприяння ширшому відновленню країни та сталому економічному зростанню. Отримані результати свідчать про глибоку трансформацію економічної моделі України під впливом воєнного стану. Збережена висока кореляція між продуктивністю праці та економічними показниками дає підстави для обережного оптимізму: базові економічні механізми продовжують функціонувати, хоча їх прояви кардинально змінилися. Водночас, статистична незначущість географічних факторів вказує на формування принципово нової економічної географії, де безпекові аспекти можуть переважати традиційні локаційні переваги. Це створює як виклики, так і можливості для державно-приватного партнерства, яке може стати каталізатором створення нових економічних кластерів у безпечних регіонах. Представлена модель демонструє, що навіть в екстремальних умовах війни економічні закономірності зберігають свою актуальність, проте їх інтерпретація та практичне застосування вимагають кардинального переосмислення з урахуванням нових реалій державно-приватної взаємодії в умовах сьогодення
Keywords: регіональний розвиток; державно-приватне партнерство; ВРП; воєнний стан; економічна стійкість; відновлення