ГАЛУЗЕВО-РЕГІОНАЛЬНИЙ ПІДХІД ДО ФОРМУВАННЯ ЕФЕКТИВНОЇ ПРОДОВОЛЬЧОЇ ПОЛІТИКИ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ - БОРБОЛЮК, Євген (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено концептуальні засади впровадження галузево-регіонального підходу до формування ефективної продовольчої політики в аграрному секторі України. Обґрунтовано необхідність комплексного врахування галузевих особливостей аграрного виробництва та регіональної специфіки розвитку сільських територій для досягнення продовольчої безпеки, сталості агропродовольчих систем і соціально-економічного зростання. Наголошено, що сучасні виклики - зокрема геополітична нестабільність, кліматичні зміни, порушення логістичних ланцюгів, зростаючі потреби у безпечній та доступній їжі - вимагають переходу від уніфікованої продовольчої політики до диференційованого підходу, який враховує аграрну спеціалізацію, рівень інфраструктурного забезпечення, природно-кліматичні умови, стан земельних ресурсів та соціально демографічні чинники окремих регіонів. Запропоновано теоретико-методологічну модель інтеграції галузевих і регіональних індикаторів для прийняття управлінських рішень у сфері продовольчої політики. Проаналізовано сильні та слабкі сторони агропродовольчого потенціалу різних областей України. Підкреслено важливість залучення місцевих стейкхолдерів, включаючи громади, бізнес і наукову спільноту, до розробки адаптивних механізмів продовольчого управління.
Keywords: продовольча політика; аграрний сектор; галузево-регіональний підхід; сільське господарство; продовольча безпека; регіональний розвиток; сталий розвиток; агропродовольчі системи