ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК МІЖ ПОКАЗНИКАМИ ESG ТА ПРИБУТКОВІСТЮ Й РИЗИКОМ ВЕЛИКИХ ЕНЕРГЕТИЧНИХ КОМПАНІЙ ПІД ЧАС ПАНДЕМІЇ COVID-19 - КАМІНСЬКИЙ, Андрій; ШАЛЕНИК, Іван (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено взаємозв’язок між екологічними, соціальними та управлінськими (ESG) показниками та характеристиками дохідності й ризику акцій публічних енергетичних компаній у 2019–2023 роках. На основі вибірки з 39 компаній, що представляють різні підсектори енергетики (нафта й газ, комунальні послуги, відновлювана енергетика), виконано двоетапний аналіз. На першому етапі кореляційний аналіз не виявив статистично значущого лінійного зв’язку між агрегованими ESG-оцінками та показниками річної дохідності й ризику. Такі результати узгоджуються з попередніми емпіричними дослідженнями, які підкреслюють довгостроковий характер ESG-сигналів. На другому етапі кластерний аналіз методом K-середніх дозволив виокремити три типові профілі компаній за критеріями ESG, дохідності та волатильності, виявивши приховані закономірності, які традиційні регресійні моделі не фіксують. Кластери охоплюють: (1) видобувні компанії з високою дохідністю і ризиком та низькими ESG-оцінками; (2) інфраструктурні фірми з помірними ESG-показниками і змінною результативністю; (3) лідери ESG, здебільшого з відновлюваної енергетики, із низьким ризиком і помірною дохідністю. Результати вказують на те, що ESG-показники не є короткостроковими предикторами фондової ефективності, але можуть слугувати індикаторами стратегічної стійкості. Стаття робить внесок у літературу з ESG, запропонувавши кластеризацію як ефективний інструмент для типологізації в галузевих ESG-дослідженнях. Обговорюються обмеження дослідження та напрями подальших робіт, зокрема необхідність розробки динамічних нелінійних моделей, використання методів машинного навчання та проведення аналізу чутливості в різних економічних умовах.
Keywords: ESG-показники; енергетичний сектор; прибутковість акцій; ризик; кластерний аналіз; сталий розвиток; фінансова ефективність