RESILIENCE-GOVERNANCE ЯК ІНСТРУМЕНТ СТІЙКОСТІ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ НАЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - АВГУСТИН, Руслан (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджується концепція resilience-governance як інструмент забезпечення стійкості публічного управління у сфері національної безпеки України в умовах гібридних загроз і затяжної стратегічної нестабільності. Обґрунтовано необхідність трансформації традиційної бюрократичної моделі управління шляхом впровадження гнучких, антикризових та мережевих підходів, які дозволяють забезпечити адаптивність, координацію та оперативність у реагуванні на багатовимірні виклики. У межах дослідження проаналізовано міжнародний досвід, національні нормативно-правові засади та практичні інституційні зрушення, що формують передумови для запровадження resilience-моделі в управлінську практику. Запропоновано цілісну концептуальну модель resilience-governance, яка інтегрує функції цифрової трансформації, суспільної мобілізації, стратегічної аналітики та інституційної стійкості. Результати дослідження можуть бути використані при розробці стратегій реформування державного управління, побудові національних систем безпеки та створенні ефективних механізмів реагування на гібридні загрози.
Keywords: публічне управління; національна безпека; стійкість; resilience-governance; гібридні загрози; цифрова трансформація; стратегічна аналітика; інституційна модернізація