МЕНЕДЖМЕНТ ЛОКАЛЬНИХ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ ЕКОСИСТЕМ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ - ЗАГОРЯНСЬКА, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена удосконаленню менеджменту локальних підприємницьких екосистем (ЛПЕ) з урахуванням українських реалій воєнного періоду. Систематизовано сучасні підходи до мережевого управління та взаємодії муніципалітетів, академічного сектору, бізнесу й донорів у підтримці стартапів. Доведено, що університети та інші науково-дослідні центри можуть бути генераторами людського капіталу і прикладних інновацій. На прикладі м. Кременчук показано, як інтеграція цифрових сервісів, поетапної фінансової підтримки та університетських ініціатив скорочує шлях від ідеї до комерціалізації й підвищує стійкість місцевої економіки. Запропоновано низку практичних інструментів, яку візуалізовано через менеджмент взаємодії учасників ЛПЕ у процесі стартап-циклу. Єдиний контакт-центр, гнучку «лінійку» фінансування, університетський клуб академічного підприємництва, публічну панель показників і гарантійні механізми для інвесторів разом формують безперервну екосистемну підтримку стартап-проєктів. Результати дослідження можуть бути використані іншими громадами України для розбудови власних ЛПЕ та прискорення післявоєнного відновлення регіональної економіки.
Keywords: локальна підприємницька екосистема; менеджмент стартапів; університети; фінансова підтримка; регіональний розвиток