ТУРИСТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ТЕРИТОРІЇ ЯК ОСНОВА ДЛЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ ТУРИЗМУ - КУЛИНЯК, Ігор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
На основі аналізу наукових підходів до виокремлення складових туристичного потенціалу території встановлено, що основу туристичного потенціалу території складає сукупність туристичних ресурсів (природніх, історико-культурних, інфраструктурних тощо) та умов (соціальних, економічних, маркетингових тощо), а також можливості їх подальшого використання для розвитку туризму на цій території. Запропоновано туристичний потенціал території розглядати як структуру з трьох компонентів: 1. Природно-ресурсний потенціал: природні ресурси та природні умови. 2. Історико-культурний потенціал: історико-культурні матеріальні туристичні ресурси та історико-культурні нематеріальні туристичні ресурси (нематеріальна спадщина). 3. Соціально-економічний потенціал: об’єкти туристичної інфраструктури, людські ресурси та маркетинговий потенціал. Запропоновано види туризму поділяти за компонентами туристичного потенціалу території, залежно від того, який компонент є об’єктом для організування туристичної подорожі та становить базу для формування туристичної послуги, зокрема: 1) природо-орієнтований туризм; 2) культурно-орієнтований туризм; 3) сервісно-орієнтований туризм.
Keywords: туристичні ресурси; природно-ресурсний потенціал; історико-культурний потенціал; соціально-економічний потенціал; види туризму; туристична інфраструктура; нематеріальна спадщина