ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ ТА ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ЯК ОСНОВА МОДЕРНІЗАЦІЇ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНИМ РОЗВИТКОМ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ - ШПИЛЬОВА, Віра; МЕЛЬНИЧЕНКО, Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
В умовах воєнного стану, посилення економічних викликів та необхідності відновлення країни після масштабних руйнувань питання ефективного управління економічним розвитком регіонів України набуває особливої ваги. У цьому контексті децентралізація та цифрова трансформація виступають ключовими чинниками покращення функціонування системи управління на локальному рівні. Вони не лише створюють умови для підвищення спроможності територіальних громад, але й забезпечують прозорість, швидкість і адаптивність управлінських рішень. Процес децентралізації, який впроваджується в Україні починаючи з 2014 року суттєво змінила підходи до розподілу повноважень, фінансових ресурсів та відповідальності між рівнями влади. Проте ефективність цієї реформи значною мірою визначається можливістю місцевих органів влади впроваджувати сучасні управлінські інструменти, зокрема інноваційні цифрові засоби. Інтеграція цифрових технологій у діяльність з управління дозволяє ефективніше здійснювати спостереження за змінами соціально-економічних процесів, залучення громадян до прийняття рішень та швидкого реагування на виклики Інтеграція цифрових інструментів у систему місцевого економічного розвитку створює умови для ефективного управління ресурсами і розвитку інвестиційної привабливості та створенню нових робочих місць, що особливо важливо в умовах післявоєнної відбудови.Важливим вектором трансформації системи управління в Україні є децентралізаційна реформа, розпочата у 2014 році, яка передбачає делегування широкого кола повноважень і фінансових ресурсів від центральної влади на рівень місцевих громад. Децентралізація сприяє підвищенню ефективності місцевого самоврядування, розвитку інфраструктури та стимулюванню економічного зростання регіонів. Вона створює умови для більш автономного прийняття рішень, що враховують специфіку кожної громади, і водночас покращує соціально-економічні показники територій. Застосування цифрових технологій також відіграє важливу роль у забезпеченні більшої відкритості та підконтрольності діяльності органів влади. Електронні платформи публічних консультацій, відкриті дані, системи електронного документообігу та публічного звітування роблять діяльність органів управління більш відкритою для громадян і бізнесу. Це сприяє формуванню довіри до влади та активнішій участі суспільства у процесах прийняття рішень, що є одним із важливих факторів демократичного розвитку.Децентралізація та цифрова трансформація є взаємодоповнюючими процесами, що становлять фундамент для модернізації управління економічним розвитком регіонів України. Передача повноважень і ресурсів на місцевий рівень відкриває нові можливості для підвищення ефективності управлінських рішень, адаптованих до специфіки регіонів, їхніх потреб та потенціалу. Водночас цифрові технології слугують каталізатором цих змін, забезпечуючи оперативність, прозорість та доступність управлінських процесів, а також активну участь громадян у прийнятті рішень. Незважаючи на численні переваги, процеси децентралізації та цифровізації зустрічають ряд викликів, зокрема нерівномірність розвитку цифрової інфраструктури, недостатній рівень кваліфікації кадрів та законодавчі обмеження. Для подолання цих перешкод необхідний комплексний підхід, що передбачає модернізацію нормативно-правової бази, інвестиції в цифрові технології, підвищення компетенцій працівників органів місцевого самоврядування та створення прозорих механізмів взаємодії між владою і суспільством.
Keywords: децентралізація; цифрова трансформація; регіональний розвиток; економічне управління; модернізація; цифрова інфраструктура; цифрова економіка; регіональна політика