ПРОГНОЗ КОН'ЮНКТУРИ РИНКУ ЗЕРНА В УКРАЇНІ ТА СВІТІ - ПОБОЧЕНКО, Леся; КИСІЛЬ, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджується поточний стан та перспективи розвитку ринку зерна в Україні та світі з урахуванням впливу глобальних і локальних факторів. На основі статистичних даних та галузевих прогнозів розглянуто динаміку виробництва, споживання, торгівлі та запасів зернових культур на період 2021–2026 маркетингових років. Особливу увагу приділено наслідкам повномасштабної війни в Україні, кліматичним і логістичним ризикам, що впливають на експортний потенціал та кон’юнктуру. Визначено ключові напрями адаптації зернової політики до нових геоекономічних умов.Визначено основні тренди попиту та пропозиції, проаналізовано вплив війни на експортну діяльність України, а також здійснено прогноз кон'юнктури на основі статистичних даних, моделі сценарного аналізу та експертних оцінок.Загалом дослідження показало, що світовий ринок зерна демонструє тенденцію до зростання виробництва зернових, водночас рівень споживання також зростає, що потребує стабільних каналів постачання та оновлення логістики. Війна в Україні суттєво вплинула на обсяг посівних площ зернових, урожайність та фізичну можливість експорту, що спричинило короткострокову волатильність і довгострокову перебудову торгівлі зерновими в Чорноморському регіоні.Водночас, Україна зберігає потенціал для повернення на позицію одного з лідерів світового зернового ринку за умови реалізації таких стратегічних кроків: диверсифікації логістичних маршрутів, підтримки виробників, інвестицій у стійкі агротехнології та розширення міжнародної торгівельно-дипломатичної співпраці.
Keywords: світовий ринок зерна; зерновий ринок України; війна в Україні; аграрний сектор; ФАО; прогноз; експорт; кон'юнктура; індекс продовольчих цін; виробництво; споживання; світова торгівля; глобальна продовольча безпека; співробітництво; логістика; попит та пропозиція