ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ЗАЛУЧЕННЯ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ - ВАСИЛЬКІВСЬКИЙ, Дмитро; ВИШНЮК, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розкрито теоретико-методологічні засади формування ефективного механізму залучення іноземних інвестицій в умовах трансформації світового інвестиційного середовища. Узагальнено сучасні глобальні тенденції, виявлено бар’єри та стимули для припливу прямих іноземних інвестицій у країни з трансформаційною економікою. Запропоновано інтегровану модель механізму залучення ПІІ, яка поєднує нормативно-правову, інституційну, фінансово-економічну, організаційно-управлінську, інформаційно-аналітичну та маркетингову складові. Визначено потенційні ефекти від реалізації інвестиційної політики, зокрема модернізацію економіки, підвищення конкурентоспроможності, стимулювання регіонального розвитку та зростання податкових надходжень. Обґрунтовано перспективи застосування міжнародного досвіду з урахуванням особливостей економічного відновлення України.
Keywords: іноземне інвестування; класифікація; управлінські рішення; прямі іноземні інвестиції; інвестиційна політика; механізм залучення