ЕКОСИСТЕМНИЙ ПІДХІД ДО УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ НА ТЕРИТОРІАЛЬНОМУ РИНКУ - ШТИК, Юлія; МИРОШНИЧЕНКО, Ганна; СЕМЕНОВА, Дар’я; СОБОЛЄВА, Аліна; СЕМЕНОВ, Станіслав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено застосування екосистемного підходу до управління конкурентоспроможністю на територіальному ринку в умовах сучасної ринкової економіки. Метою статті є обґрунтування пропозиції щодо запровадження екосистемного підходу до управління конкурентоспроможністю на територіальному ринку, а також виявлення факторів, що забезпечують його ефективність. Обґрунтовано, що ефективне управління конкурентоспроможністю потребує врахування взаємодії між підприємствами, науково-освітніми установами, органами влади та громадськими організаціями в рамках екосистеми. Запропоновано використання матриці «Симона» для аналізу суб'єктивної та об'єктивної якості товарів і послуг як інструменту стратегічного планування. Розкрито взаємозв’язок між екосистемними послугами, соціо-екологічним потенціалом та конкурентоспроможністю підприємств на територіальному ринку. У результаті дослідження зроблено висновок про необхідність інтеграції екологічної складової в систему управління конкурентними перевагами для досягнення сталого розвитку.
Keywords: екосистемний підхід; конкурентоспроможність; територіальний ринок; екосистемні послуги; сталий розвиток; соціо-екологічний потенціал; екосистема; стратегічний потенціал; стратегічний розвиток; парково-рекреаційні комплекси