ІНДУСТРІЯ РОЗВАГ ЯК СТРАТЕГІЧНИЙ СЕГМЕНТ ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ - ЯНКОВОЙ, Роман; МИКОЛАЙЧУК, Василь (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено індустрію розваг як один із ключових і стратегічно важливих сегментів цифрової економіки. Автор акцентує увагу на трансформаційних процесах, які відбуваються в розважальному секторі під впливом цифрових технологій, таких як великі дані, штучний інтелект, віртуальна та доповнена реальність. Проаналізовано нові бізнес-моделі та цифрові екосистеми, що формуються на основі платформенних рішень, де споживач і творець контенту взаємодіють у реальному часі. Особливу увагу приділено взаємозв’язку між індустрією розваг і цифровим туризмом, що проявляється у гейміфікованих форматах культурного досвіду, VR-подорожах, медіаплатформах і кібер-туризмі. У статті розглянуто як глобальні тренди, так і національні виклики, зокрема фрагментарність українського ринку, обмежений доступ до інвестицій і брак інституційної підтримки. На підставі проведеного аналізу автор обґрунтовує необхідність формування цілісної державної політики щодо розвитку цифрової індустрії розваг, що включає стимулювання інновацій, підтримку локального контенту, розвиток партнерських платформ і інтеграцію до європейських ініціатив. Результати дослідження можуть бути використані в практиці стратегічного планування, цифрового маркетингу, культурної політики та регіонального розвитку.
Keywords: індустрія розваг; цифрова економіка; цифрова трансформація; бізнес-модель; платформа; цифровий туризм; медіаекосистема; інновації; креативна економіка; VR/AR технології; цифрова політика