НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ СУБ'ЄКТІВ ЕЛЕКТРОННОЇ КОМЕРЦІЇ - ДЗЮБІНА, Андрій; ЗЕЛЕНЮХ, Остап (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Статтю присвячено актуальній потребі підвищення операційної та стратегічної ефективності суб’єктів електронної комерції в умовах швидкозмінної цифрової економіки. Метою дослідження є систематизація механізмів та стратегій для оптимізації бізнес-процесів, зниження витрат і покращення клієнтського досвіду.У дослідженні висвітлюються такі виклики для суб'єктів електронної комерції, як високі операційні витрати, неефективність логістики, обмежене впровадження передових технологій та проблеми адаптації на електронних ринках. Дані питання пов’язані з ширшими науковими та практичними завданнями, зокрема цифровою трансформацією, створенням стійких бізнес-моделей і глобальною економічною інтеграцією, з акцентом на ролі таких технологій як штучний інтелект, аналіз великих даних і автоматизація бізнес-процесів.Пропонується структурований підхід для узгодження інструментів підвищення ефективності діяльності суб'єктів електронної комерції  із конкретними операційними та стратегічними цілями.Дослідження окреслює 14 взаємопов’язаних факторів для підвищення ефективності діяльності суб'єктів електронної комерції, включаючи персоналізацію, оптимізацію логістики, штучний інтелект, омніканальні стратегії, кібербезпеку, доповнену та віртуальну реальність, соціальну комерцію та сталий розвиток. Ці фактори узагальнені в комплексній таблиці, що ілюструє їхній вплив на прикладах. Запропонована модель наголошує на довірі споживачів, зниженні витрат і адаптивності до ринку.Стаття пропонує надійну модель для суб’єктів електронної комерції для досягнення ефективності діяльності через інтеграцію технологій, стратегії, орієнтовані на клієнта, та сталі практики. Майбутні дослідження мають зосередитися на масштабованих рішеннях для малих і середніх підприємств, стратегіях регулювання транскордонної торгівлі, генеративному штучному інтелекті, блокчейні, аналітиці в реальному часі та підвищенні кваліфікації працівників для забезпечення довгострокового зростання ефективності.
Keywords: електронна комерція; ефективність діяльності; суб'єкти електронної комерції; підвищення ефективності діяльності; штучний інтелект