ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ КОНКУРЕНТОСТІЙКОСТІ КОМПАНІЙ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - КРАВЧЕНКО, Ольга; ЧЕЛОМБІТЬКО, Олег; ЖИЛЕНКО, Андрій; КИЧИГІН, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Метою статті є аналіз складових конкурентостійкості компанії та розробка методичного підходу до оцінювання її досягнутого рівня. Обґрунтовано, що конкурентостійкість слід розглядати з позицій як конкурентостійкості діяльності компанії, так і конкурентостійкості окремих товарів (послуг, робіт). Виділено основні сутнісні характеристики, що визначають рівень конкурентостійкості компаній, а саме: гнучкість та адаптивність, ефективне управління ресурсами, інноваційність, екологічна відповідальність. Конкурентостійкість компанії визначено як її здатність до стабільного економічного розвитку та укріплення ринкових позицій у процесі еволюції галузевого середовища. Стійкість економічного розвитку визначається як здатність компанії забезпечувати стабільне зростання та ефективне використання наявних ресурсів для довгострокового функціонування в конкурентному ринковому середовищі. Ринкова стійкість компанії трактується як її здатність пристосовуватися до змін у ринковому середовищі та забезпечувати конкурентні переваги на галузевих ринках. Запропоновано здійснювати оцінювання рівня конкурентостійкості компанії на основі аналізу ключових характеристик, а саме: стійкості економічного розвитку та ринкової стійкості компанії. Обґрунтовано, що при оцінюванні та аналізі досягнутого рівня конкурентостійкості компанії необхідно розглядати ці показники комплексно. Запропоновано методичний підхід до оцінювання досягнутого рівня конкурентостійкості компаній, який передбачає збір інформації щодо попиту на продукцію та аналіз конкурентного середовища, оцінювання перспективності ринку, визначення ключових факторів впливу на конкурентостійкість компанії, аналіз ефективності системи управління нею, оцінювання її інвестиційної привабливості та аналіз фінансової стійкості.
Keywords: конкурентостійкість; досягнутий рівень конкурентостійкості; стійкість економічного розвитку; ринкова стійкість; оцінювання; аналіз; ефективне управління; ринкове середовище; компанія