РОЗВИТОК БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ: СУЧАСНИЙ СТАН, ПРОБЛЕМИ, ПЕРСПЕКТИВИ - ГРИШИНА, Наталія; ГОРОВИЙ, Олексій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Важливість проблематики дослідження розвитку бізнесу в Україні полягає у її стратегічному значенні для економічного зростання, соціальної стабільності та відновлення країни в умовах воєнного часу та післявоєнної відбудови. Основними ключовими аспектами, що визначають актуальність напряму досліджень аналізу розвитку бізнесу є: відновлення національної та регіональної економік, формування сприятливого інвестиційного клімату, адаптація до викликів війни, цифровізація та інновації, соціальна відповідальність та стійкість.Метою написання статті є аналіз сучасного стану, проблем та перспектив розвитку бізнесу в Україні в умовах війни.Аналіз сучасного стану розвитку бізнесу показав, що найбільша частина діючих суб’єктів господарювання становлять фізичні особи-підприємці, питома вага в загальній кількості становить 83,9% у 2023 році. Відповідно ця форма суб’єктів господарювання є найпростішою, найзручнішою та найменш витратною формою ведення малого бізнесу. В цілому, за останні двадцять років скорочення кількості діючих суб’єктів господарювання скоротилась в 1,14 разів або 270848 одиниць. Доведено, що аграрний сектор залишається не лише традиційно сильною галуззю для України, а й одним з головних драйверів економічного відновлення та зростання. Наголошено, що привабливими для бізнесу в Україні залишаються сектори, що відповідають глобальним трендам (технології, енергоефективність, безпека) або закривають базові внутрішні потреби населення (продовольство, медицина, освіта, логістика). Найперспективнішими є ті сфери, де поєднуються локальні ресурси, інновації та експортний потенціал.Визначено головні проблеми, що стримують розвиток бізнесу в Україні. Наголошено, що проблеми розвитку бізнесу в Україні є багатогранними та охоплюють як зовнішні, так і внутрішні фактори. У сучасних умовах вони значною мірою зумовлені воєнними діями, нестабільністю економіки, недосконалістю законодавства та іншими викликами. Доведено, що розвиток бізнесу в Україні сьогодні стикається з великою кількістю викликів, які потребують комплексного підходу до вирішення. Наголошено, що важливо не лише адаптувати бізнес до нових реалій, але й створити стабільне, прозоре, передбачуване середовище для підприємницької діяльності. Ключову роль у цьому повинні відігравати як держава, так і міжнародні партнери.
Keywords: бізнес; проблеми; перспективи; військовий стан; розвиток та відновлення регіонів; привабливі сектори економіки; національна та регіональна економіка