СТАН І ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ТВАРИННИЦТВА В УКРАЇНІ - ДУХНИЦЬКИЙ, Богдан; ДУХНИЦЬКИЙ, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто динаміку виробництва основних груп тваринницької продукції (м’яса, молока, яєць) в Україні з 2000 року до теперішнього часу. Особливу увагу приділено змінам кількості поголів’я ВРХ, свиней та птиці за аналізований період. Розглянуто участь господарств населення у виробництві досліджуваної тваринницької продукції. З’ясовано їх домінуючу роль у виробництві молока, забезпеченні половини пропозиції яєць та допоміжне значення в сегменті м’яса. Визначено ключові проблеми українського тваринництва, характерні для всіх основних його напрямів. Окремо перераховані негативні фактори, які стримують розвиток м’ясного, молочного скотарства, свинарства та птахівництва. Наведено перелік необхідної державної підтримки, яка сприяла б відновленню і кращій стійкості галузей перед сучасними викликами. Здійснено оцінку перспективних заходів і показників розвитку тваринницького сектору за умов відносної стабільності соціально-економічної ситуації в нашій країні.
Keywords: тваринництво; проблеми; скотарство; свинарство; птахівництво; продовольство; потенціал