СУТНІСТЬ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ДЕРЖАВИ ТА СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО УПРАВЛІННЯ НЕЮ - ШЕЛУДЬКО, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Статтю присвячено дослідженню теоретичних основ та методологічних підходів до управління фінансовою безпекою держави, зокрема в періоди екзистенційних потрясінь (таких як війни, пандемії). Підкреслено, що фінансова безпека виходить за рамки простої економічної стабільності, стаючи критичним стовпом національної стійкості в турбулентні часи. Визначено чотири підходи до сутності фінансової безпеки (онтологічний, гносеологічний, праксеологічний та аксіологічний). Наголошено, що в кризові часи фінансову безпеку слід розглядати саме з ціннісних позицій, а не лише як технічну мету державного регулювання. Проаналізовано еволюцію економічної думки стосовно підходів до управління фінансовою безпекою, визначено чотири сучасні концепції (системний, інституційний, процесний та функціональний підходи). Обґрунтовано, що саме функціональний підхід, який зосереджений на гармонізації макрофінансових політик, є найбільш адаптивним та доцільним у часи екзистенційних потрясінь, зокрема війни.
Keywords: фінансова безпека; державне управління; управління безпекою; аксіологічний підхід; функціональний підхід; екзистенційне потрясіння