ОБЛІК ДОХОДІВ І ВИТРАТ ІНСТИТУТІВ ГРОМАДЯНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВАУКРАЇНИ - ПОЗНЯКОВСЬКА, Наталія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджуються особливості створення інститутів громадянського суспільства. Встановлено необхідність врахування основних функцій інститутів громадянського суспільства при відображенні інформації про їх діяльність у бухгалтерському обліку і фінансовій звітності. Проаналізовано визначення основних об’єктів бухгалтерського обліку інститутів громадянського суспільства за критерієм використання майбутньої економічної вигоди або потенційної користі від надання суспільних послуг. Запропоновано класифікувати доходи і витрати громадських об’єднань на такі, що отримані (понесені) від звичайної діяльності, та ті, що виникли (понесені) від незвичайних (надзвичайних) подій. Розглянута характерна для сфери громадської діяльності деталізація доходів і витрат. Доведено актуальність за сучасних умов невизначеності та загроз безпеки розкриття соціальними інститутами в обліку і звітності інформації про незвичайні (надзвичайні) події. Обґрунтовано застосування відповідних рахунків (субрахунків) для обліку доходів і витрат діяльності інститутів громадянського суспільства, забезпечуючи виконання принципів відповідності і зіставності доходів і витрат звітного періоду за видами діяльності.
Keywords: інститути громадянського суспільства (ІГС); облікова політика ІГС; потенційна користь; незвичайні (надзвичайні) події; облік доходів ІГС; облік витрат ІГС; фінансова звітність ІГС