ПРАКТИЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ПРИНЦИПІВ ПОДАТКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА У ПОДАТКОВОМУ КОНТРОЛІ - ПУХАЛЬСЬКИЙ, Вадим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Дослідження присвячене розкриттю принципів податкового законодавства та їх ролі у податковій системі та податковому контролі в Україні. Принципи податкового законодавства, які закріплені у ПКУ – не лише підґрунтя для основних засад оподаткування (встановлення податків, їх основних елементів, а також внесення змін до окремих елементів податку), податкового законодавства (зміст і спрямованість правового регулювання податкових правовідносин) в цілому, але й податкового законодавства у царині податкового контролю, зокрема. Основне призначення принципів податкового законодавства полягає у забезпеченні справедливої податкової системи нашої держави, а неухильне їх застосування сприятиме забезпеченню правопорядку у податковій сфері, стабільності та справедливості податкової системи.Встановлено, що принципи податкового законодавства належать до спеціальних принципів права, які співвідносяться як часткове і загальне.Методологічною основою дослідження слугують наукові розробки вітчизняних вчених з питань теоретико-методологічного забезпечення сутності, класифікації та значення принципів податкового права та податкового законодавства.Досліджено, що під принципами податкового законодавства необхідно розуміти одинадцять принципів найвищої міри імперативності, що знайшли безпосередню формалізацію в межах приписів п. 4.1 ст. 4 ПКУ. Встановлено, що ці принципи викладені у ПКУ досить у лаконічній формі.Проведено детальний аналіз принципів податкового законодавства у контексті їх застосування у законодавстві податкового контролю, що у свою чергу, дослідження впливу принципів податкового законодавства на процедури податкового контролю – зберігає свою актуальність та продовжує залишатися предметом наукового пошуку в галузі податкового контролю.
Keywords: принципи; принципи податкового права; принципи податкового законодавства; Податковий кодекс України; органи податкового контролю; платники податків